2013 m. gruodžio 27 d., penktadienis

Erich Maria Remarque "Vakarų fronte nieko naujo"


Pagaliau galiu lengviau atsipūsti. Visi metų iššūkiai įveikti! Labai dėl to džiaugiuosi. :)

O dabar apie knygą... Šią knygą perskaityti nusprendžiau atsitiktinai, kai radau ją tarp senų knygų. Iškart supratau, kad ji priklauso tėčiui, nes jis tarnavo armijoje, tačiau jokio karo jam išgyventi neteko ir jo patirties nepalyginsi su tomis baisybėmis, kurios aprašomos knygoje. 
Taigi, knyga apie Pirmąjį Pasaulinį karą ir dar jaunus aštuoniolikmečius, devyniolikmečius vaikinus, kurie iš mokyklos suolo pateko tiesiai į priešakines fronto linijas. Sunku net įsivaizduoti, kokį siaubą patyrė tie jauni žmones, matydami kaip miršta jų klasės draugai, kaip lengvai jų gretose sėlina mirtis. Skaudžiausia buvo skaityti tai, kad visi jaunuoliai suvokė, kad jie karo nenori, jiems jo nereikia, ne tik jie, daugelis kitų karių net ir priešininkų kariai suvokė, kad jie nenori kariauti, nenori žudyti ir žūti tame kare. Šis karas reikalingas tik aukštuose postuose sėdintiems žmonėms, kurie net neįsivaizduoja nė dalelės to nepakeliamo siaubo. Skaudu skaityti, kaip kariai turi badauti ir maitintis prastu maistu. Net palankios sąlygos jiems nebuvo sukurtos. Pykau, labai pykau skaitydama. Man nesuvokiama, kaip taip galima elgtis su žmonėmis. Aišku, man labai sunku suvokti visą tą karo baisumą, nes nieko panašaus gyvenime nesu patyrusi, bet šiek tiek suvokiu, kaip sunku turi būti gyventi žinant, kad niekada negalėsi atsitiesti ir kad tave visą gyvenimą persekios tie kraupūs praeities šešėliai... Knyga liūdna ir slegianti, tačiau verčianti mąstyti. Ji parodo kaip mes nemokame įvertinti to ką turime. Ji byloja, kad reikia mokėti džiaugtis gyvenimu, nes laisvas pasirinkimas, patogus gyvenimas ir galimybės yra didžiulė Dievo dovana.

Puslapių skaičius: 182.
Leidykla: Šviesa, 1989 m.
Mano įvertinimas: 4/5

4 komentarai:

  1. Šaunuolė :) Kiekvienas įveiktas iššūkis rodo žmogaus stiprybę. Geras ženklas į ateinančius metus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, mokytoja. Žinokit, be jūsų nebūčiau jo įveikusi. Esu jums dėkinga už palaikymą. :)

      Panaikinti
  2. Verta perskaityt ir "Kelias atgal". Tęsinys apie grįžusių iš fronto vaikinų gyvenimą, karo įtaką ir pasekmes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už rekomendaciją! :) ir pati kažkaip daugiau Remarko knygų noriu paskaitinėt, kol kas tik 2 perskaitytų sąraše. :)

      Panaikinti