2013 m. sausio 12 d., šeštadienis

Albert Camus "Maras"


Puslapių skaičius: 397. 

Leidykla: Vaga, 1968 m.

Iš kur gavau? Iš bibliotekos.

Mano įvertinimas: 4/5

Ar rekomenduočiau? Taip. 

 

Pirmoji perskaityta iššūkio knyga! :) 

Mano skaityta knyga buvo senesnio leidimo nei čia pavaizduota. Bet, žinokit, taip tik dar smagiau! Versti senus, geltonus puslapius ir galvoti apie tai, kas šią knygą jau skaitė, o kas laikė rankose, bet nesiryžo jos pasiimti. Nuostabus dalykas, tos senos knygos!

Pavadinimas išduoda apie ką ši knyga. Taigi, Orano mieste kyla maro epidemija. Pirmasis reiškinys bylojantis apie maro pradžią - iš palėpių, rūsių ir kitų tamsių vietų lendančios ir stimpančios žiurkės. Tačiau niekas iš pradžių nekreipia į tai dėmesio. Pirmieji ligoniai užregistruoti sergantys keista epidemiją, priverčia susimąstyti miestelio gydytojus ir valdžią. Niekas nenori pripažinti, kad tai maras, nes tada reikėtų imtis nepaprastų priemonių. Mirimų kreivė šokteli labai aukštai, per dieną miršta šimtai, o vėliau ir tūkstančiai. Miestas uždaromas ir atskiriamas nuo viso pasaulio.
 

Toliau, knygoje pasakojama apie tai, kaip žmonės gyvena maro apsuptyje. Daugelį kankina nepakeliamas liūdesys, nes artimieji, kurie buvo išvykę, liko už maro sienų. Vienas veikėjų - Ramberas, buvo žurnalistas atvykęs į Oraną tik darbo reikalais. Jis turėjo mylimąją, pas kurią turėjo grįžti, tačiau patekęs į maro sumaištį jis nebegalėjo išvykti. Būti atskirtam nuo mylimosios, gyventi mieste, kuris yra visiškai svetimas, ne kas ar ne? Aš tai nesugebėčiau. 

Yra ir tokių, kurie visomis jėgomis stengiasi padėti kitiems. Tai daktaras Rije ir Taru. Abu jie turi savas istorijas, savus jausmus ir gyvenimus, tačiau juos jungia kažkokia nematoma gyja. Jie tampa gerais draugais. Visgi, nenoriu išsiplėsti pasakojant apie knygą, nes visą kitą sužinosit perskaitę ją patys.

Atėjo eilė mano nuomonei. Esu tik septyniolikos metų mergina, todėl galimas daiktas, kad nesupratau tos knygos taip, kaip reikėjo suprasti. :) Ši knyga iš ties yra gera. Žmonių mintys ir jausmai tokioje situacijoje man nebuvo žinomi, o skaityti apie kažką naują visada įdomu. Tad buvo įdomu ir šį kart. Nedaviau visų balų, nes būdavo akimirkų, kai skaityti tapdavo šiek tiek nuobodu. Užmiršdavau net apie ką buvo paskutinė pastraipa. Nors gal tai mano, o ne knygos problema.

Išvada tokia: skaityti verta, bet negarantuoju, kad patiks. 

Oficialiai: Alžyre, Orano mieste, kyla maro epidemija. Pirmasis to negando reiškinys tarytum nereikšmingas: iš rūsių, palėpių tamsos, iš lūšnų arabų kvartaluose žiurkės ima lįsti į dienos šviesą ir stipti. Orano gyventojai nesupranta, ką tai reiškia. Oranas, „paprastas miestas, viso labo prancūzų prefektūra Alžyro pakrantėje“ pasidaro nepaprastų įvykių arena.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą